İslam Forumu’nda Erbakan Vakfı Sunumu

PROF.DR. NECMETTİN ERBAKAN VAKFI MÜTEVELLİ HEYETİ ÜYESİ MEHMET ALTINÖZ VE GENEL SEKRETER DOĞAN BEKİN, İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI MUHAMMED CEVAT ZARİF’İN ONUR KONUKLARI OLARAK  7. DÜNYA İSLAM FORUMU’NA KATILDILAR

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif Bey’in özel onur konuğu olarak Prof.Dr. Necmettin Erbakan Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Mehmet Altınöz ve Genel Sekreteri Doğan Bekin ’in katılım gösterdiği, İran Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (IPIS) ev sahipliğinde gerçekleştirilen 7. Dünya İslam Forumu’na İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerin yanı sıra dünyanın birçok ülkesinden akademisyen, araştırmacı, devlet adamı, diplomat, basın mensubu, STK yöneticileri ve temsilcilerinden oluşan seçkin isimler katıldı.

İslam Dünyası’ndan geniş katılımla icra edilen 7. Dünya İslam Forumu’nun alt konu başlıkları “İslami Düşünce Birikimi ve Stratejik İletişim Perspektifleri”, “Eleştirel Düşünce Dinamikleri/Kurumları”, “Referans Değerler”, “Referans Kurumlar”, “Referans Kişiler”, “Ortak Değerler”, “Entegrasyon ve Stratejik İletişim”, “İslam Ekonomi Modeli ve Güvenlik”, “İslam’da Sosyal Devlet Modeli ve Güvenlik”, “Medeniyetler Arası Etkileşim”, “Terörle Mücadelede Ortak Değerler”, “Güvenlik ve Medeniyet Sembolü Şehirler” ve “Sanat, Estetik, Kültür ve Turizm: Ürünler, Modeller ve Yeni Stratejiler” olarak belirlendi ve “Stratejik İletişim: Referans Değerler, Kurumlar, Kişiler” ana temasıyla İran’ın Yezd eyaletinde gerçekleştirildi.

İki gün süren Dünya İslam Forumu’nun açılış ve kapanış konuşmalarını ‘İran İçişleri Bakanı Abdulrıza Rahmani Fazli, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarifi adına üst düzey yetkililer yaparken, Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Büyükelçi Seyyid Ali Muhammed Musavi, diğer ülkelerin protokol temsilcileri Büyükelçi Murat Bilhan ve İran Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (IPIS) Genel Direktörü Dr. Mustafa Zahrani’ yaptı.

Dünya İslam Forumu’nun birinci gününde Prof.Dr. Necmettin Erbakan Vakfı adına sunum yapan Genel Sekreter Doğan Bekin, “İki ülke arasındaki tarihi süreci ve toplumsal hafızayı yeniden canlandırarak iki ülkenin işbirliğine ve D-8’in daha aktif hale getirilmesine, 54. Hükümetin Başbakanı Prof.Dr. Necmettin Erbakan’ın iki ülke ilişkilerinde oynadığı yapıcı rolün büyük örnek olduğunu, Ortadoğu’daki sorunların bölgenin iki önemli aktörü Türkiye ve İran’ın ortak çabalarıyla ortadan kalkabileceğini, Sultan Abdülhamit Han ve Erbakan’ın yapıcı rollerinin benimsenmesinin ilişkilerin gelişmesinde kilit rol oynayabileceğini ifade ederken, Sultan Abdülhamit Han döneminde ihraç edilen hisse senetleriyle, Şiilerin kutsal mekânları sayılan Necef-ül Şerif ve Kerbela’y büyük hizmetler götürüldüğünü, “El Hindiyye Barajı” ve “Necef-üş Şerif Tramvay Hattı”nın bu şekilde yapıldığını anlatarak, sorunların çözümünün sorunları ortaya çıkaranlar tarafından beklenmemesi gerektiğini, “Pax-Islamica” mottosu ile her iki ülkenin öncülüğünde çözülebileceğinin altını çizdi.

Erbakan Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Altınöz ve Genel Sekreter Doğan Bekin, ikili temaslar çerçevesinde; Sadough Büyük Vakfı Genel Başkanı Mohammad Sadoughi, Yezd Eyaleti Genel Valisi, S.M. Mirmohammadi,Bulgaristan Millet Meclisi Kırcali Milletvekili Mustafa Ahmed, Büyükelçi Hossein Rezvani,Kenya İmam ve Hatipler Konseyi Başkanı Şeyh Abdalla Ateka, ( Üçüncü Dünya Araştırmaları ve Çalışmaları (Third World Institute for Research and Studies) Genel Müdürü Ra’ed Fawzi Ihmoud IHMOUD, Arap Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü( Arab Institutute for Security Studies) Direktörü Dr.Ayman Halil,Irak’ın Tahran Büyükelçisi Rageh Al-Musawi,Al Cezire Araştırma Departmanı Sorumlusu, Dr. Fatima Alsamadi ile görüşmeler yapmışlardır.

PAYLAŞ